Stop met JA zeggen als je NEE voelt – 5 tips

Oh, wat is dat toch lastig. Je voelt aan alles dat je Nee moet zeggen maar voor je het weet heb je JA gezegd. Bang om iemand teleur te stellen of in de steek te laten. Maar als je dan JA hebt gezegd tegen iets wat je echt niet leuk vindt of waar je helemaal geen tijd voor hebt, krijg je spijt of voldoe je met tegenzin aan dat verzoek.

Herken je dit? Stop dan met JA zeggen als je Nee voelt en bedoelt.
In deze blog geef ik je 5 tips die helpen om met een goed gevoel NEE te zeggen.

Energie
Ik zeg NEE om zo veel mogelijk dingen te doen waar ik echt energie van krijg. Bij elk verzoek check ik of ik er energie van krijg óf dat het mij energie kost. En eerlijk is eerlijk, soms heb je geen keuze en moet je het gewoon doen. Maar als je Ja of Nee kunt zeggen, kies dan datgene wat jij echt wilt.
Wees eerlijk naar jezelf én kies ook voor jezelf. 

Reacties van de ander
Meerdere keren heb ik al een compliment ontvangen voor mijn NEE zeggen. Dan is er begrip en waardering omdat ik mijn grenzen aangeef. Zo zijn mijn zorgen vooraf over de reacties van de ander dan dus onterecht. 

En natuurlijk komt het ook voor dat de ander mijn keuze niet snapt of teleurgesteld is. Heel vervelend voor die persoon maar ik kan niet altijd aan ieders verzoek voldoen.
Tip 1 is voor deze reactie de beste oplossing.

En jij, hoe vaak zeg jij JA terwijl je het eigenlijk niet wilt?  Vind jij NEE zeggen lastig. Hieronder geef ik je 5 tips die je zeker helpen.

5 TIPS OM MET EEN GOED GEVOEL NEE TE ZEGGEN
 
1. Besef dat je NEE zegt tegen een vraag en niet tegen de persoon zelf. 
Dit is zo belangrijk. Je wijst iemand niet af. Je gaat alleen niet in op een verzoek of vraag van die persoon.

2 Denkpauze
Heb je even tijd nodig of je het wel of niet wilt? Zeg dan dat je er later op terugkomt. Doe dit wel snel. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker je het jezelf maakt.
 
3. Wees duidelijk
Je weet dat je NEE wilt zeggen, je weet alleen nog niet hoe. De beste manier is zo duidelijk mogelijk. Draai niet om je antwoord heen en geef zo vroeg mogelijk aan dat je niet mee werkt . Zo kan de ander jouw antwoord maar op één manier opvatten en voorkom je misverstanden
 
4. Je hoeft geen verklaring af te leggen
Een verklaring waarom je iets niet wilt doen ben je niemand verschuldigd. ‘Nee’ zeggen mag ook zonder goed excuus. “Nee, sorry, dat komt me niet uit,” is een prima antwoord. Je zult zien dat de ander in de meeste gevallen niet eens naar jouw verklaring vraagt. 
 
5. Zeg het net iets anders
Nee klinkt niet leuk, het is een kil woord. Vind je het ook een vervelend woord? Zeg dan bijvoorbeeld: “Sorry, maar dan kan ik niet” of “Helaas, ik heb andere prioriteiten” of “Misschien een andere keer maar nu niet”. En blijf daarbij. 
  

Heb je toch JA gezegd terwijl je NEE voelde en bedoelde. Dat is vervelend, maar je kunt er altijd op terug komen. Vertel het de ander zo snel mogelijk, zodat die de tijd heeft om eventueel een andere oplossing te zoeken. Ook al vind je dit lastig, stel het niet uit. Dat kost je alleen maar negatieve energie.

Heb je nog vragen of ben je toe aan meer specifieke tips? 
Je kunt je altijd aanmelden voor een gratis inzichtsessie. Ik help je graag.

En heb jezelf een andere tip? Laat het de FEM lezers weten en zet een reactie onder aan deze blog.

Volg en like:

Plaats een reactie