Hoe blijf je overeind als je geliefde ernstig ziek wordt

Maar liefst 1 op de 3 Nederlanders krijgt de diagnose kanker. Ook andere levensbedreigende ziektes komen steeds vaker voor. Heel heftig voor diegene die ernstig ziek is. Maar ook voor de naasten is het een zwaar proces. Het overkwam mij en mijn gezin ook. Daarom vind ik het belangrijk om te delen hoe ik overeind gebleven ben. Wat mij heeft geholpen en wat absoluut niet. En welke rol anderen daarin kunnen spelen.


Help, wat gebeurt er

Bij mijn man werd een kwaadaardige tumor in zijn darm ontdekt. Zijn vooruitzichten waren gunstig. Helaas kreeg hij na de eerste operatie zoveel complicaties dat er snel nog twee operaties volgden. Hij kreeg twee stoma’s en kwam in een levensbedreigende situatie op de IC terecht.

Na vier weken ziekenhuis mocht hij mee naar huis. Ik kwam in een wereld van o.a. thuiszorg, ziekenhuisonderzoeken en mantelzorg terecht. Het jaar wat erop volgde was ook zwaar. Hersteloperaties, dagopnames, nog meer onderzoeken en vooral geestelijk verwerken wat er allemaal gebeurde.  


Hoe blijf je overeind

Vanuit een oerkracht stond ik in de zorgmodus. ik moest in deze situatie zelf stevig blijven staan. Dat is me gelukt. Hoewel iedere situatie natuurlijk anders is, deel ik graag wat mij op de been heeft gehouden.


Wat kun je zelf doen

 • Blijf In het nu en denk maar één stap vooruit.
 • Maak een WhatsApp groep aan voor directbetrokkenen. Spreek af dat die groep alleen gebruikt wordt voor berichten van jou naar anderen. Zo kun je snel belangrijke updates sturen maar hoef je niet te reageren.
 • Maak een planning voor het bezoek. Regel ook dat alleen jij de bezoekagenda beheert. Zo kun je jezelf ook uitroosteren en hoef je niet ieder bezoekuur aanwezig te zijn.
 • Geef goed je grenzen aan. Niemand neemt het je kwalijk als je dát doet, waar je op dat moment behoefte aan hebt. 
 • Denk vooral aan jezelf en je eventuele kinderen. Pak, waar mogelijk, je rust.
 • Geef je kinderen de ruimte en aandacht om het op hun eigen manier te verwerken. Bij ons gingen alle drie de kinderen er op een andere manier mee om. In nood wordt blijkbaar je primaire gedrag vergroot. Projecteer vooral niet je eigen overtuigingen op je kinderen. Geef ze ruimte.
 • Vergeet jezelf niet. Sta stil bij alle emoties die jezelf hebt. Ik heb in die tijd vaak gemediteerd. Dat hielp me om bij mijzelf te blijven.
 • Vraag echt om hulp. Iedereen wil je helpen maar alleen jij bent degene die aan kan geven hoe, wat én wanneer.
 • Kijk vooral naar wat er nog wel kan in plaats van wat allemaal niet meer kan. 
 • Laat er ook ruimte voor humor zijn. Het klinkt raar maar humor kan net even de druk van een spannende situatie afhalen.

Hoe kunnen anderen je helpen

 • Stuur een kaart of een bloemetje. Dat kleine gebaar, die oprechte interesse doet echt zoveel goeds. Wij waren er heel blij mee.
 • Stuur een WhatsApp bericht met een steunbetuiging.
 • Bied praktische hulp aan; boodschappen doen, een keer koken, de kinderen opvangen, etc. 
 • Vraag of de naaste behoefte om even te bellen. Accepteer ieder antwoord. Soms had ik een enorme behoefte aan persoonlijk contact en de andere keer wilde ik alleen zijn en stond de telefoon alleen aan voor het ziekenhuis.
 • Vraag niet alleen hoe het met de patiënt gaat, vraag ook naar zijn of haar gezin.

Wat moet je zelf vooral niet doen

 • Ga niet invullen wat er nog allemaal kan gebeuren. Dat geeft veel extra stress. Ik ben blij dat ik van tevoren niet geweten heb, wat ons allemaal te wachten stond. Dan was ik zeker ingestort.
 • Ga niets plannen. Alle keren dat ik dacht dat mijn lief naar huis mocht, werd het uitgesteld. Ik nam het maar zoals het kwam. Geen verwachtingen, dus ook geen enorme teleurstellingen.
 • Maak je niet druk over de buitenwereld. Jammer dan dat je die verjaardag bent vergeten of niet op alle berichten hebt gereageerd.  Dat neemt niemand je kwalijk. 

Wat anderen vooral niet moeten doen

 • Stuur geen berichten met open vragen als: “Hoe gaat het nu? “
  Hoe goed bedoelt ook, je dwingt de ander een uitgebreid antwoord te sturen. En daar had ik echt geen energie voor.
 • Hoe moeilijk je het ook vindt, ontwijk de betreffende personen alsjeblieft niet. Ook niet als je niet weet wat je moet zeggen. Ik heb het meegemaakt dat mensen me ontweken vanuit angst iets fout te zeggen. Ontwijken doet pijn, zowel bij de patiënt als de naasten. Zeg, dat je niet weet wat je moet zeggen.  Dan is er al een opening.
 • Kom niet onaangekondigd op bezoek. Stem altijd af of het schikt en blijf vooral niet te lang. 
 • Ga al helemaal niet op zoek naar een schuldvraag over de ziekte of de complicaties. Daar is niemand mee geholpen en dat kost alleen maar negatieve energie.


Dankbaar

Dankzij de liefdevolle ondersteuning van de professionals van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, de thuiszorg en de mensen om ons heen hebben we ons er doorheen geslagen. Gelukkig is mijn man hersteld en weer aan het werk. Hij blijft onder strenge controle in het ziekenhuis. We zijn positief over de toekomst. En daarvoor zijn we erg dankbaar. We realiseren ons iedere dag dat wij geluk hebben gehad en dat het voor sommigen helaas verkeerd afloopt.

Heb jij behoefte aan een gesprek of coaching?

Ik heb zelf regelmatig een coach bezocht om me te helpen bij de verwerking. Ook in mijn praktijk Fem Fitale help ik vrouwen die stress of burn-out klachten hebben omdat ze een heftige levenservaring niet goed hebben verwerkt. 

Heb jij ook behoefte aan een coach? Ik help je graag.  
Boek een gratis inzichtsessie of kijk eens naar mijn coachtrajecten.

Volg en like:

Plaats een reactie