5 Tips om je werk goed af te ronden voor je vakantie

Herken je dit? Jouw vakantie komt in zicht maar je hebt het drukker dan ooit. De weken voor je vertrek ben je naast je eigenlijke taken vooral bezig om alles ‘weg te werken’. Je haalt deadlines die in je vakantie vallen naar voren, probeert je mailbox leeg te maken en wil ook nog bij alle vergaderingen aanwezig zijn.
Op je laatste werkdag ben je uitgeput en ervaar je nog steeds stress. 

Hoe zou het voor je zijn om meer ontspannen aan je vakantie te beginnen? Ik geef je 5 tips om je werk goed af te ronden voor je vakantie.

Tip 1   Stel prioriteiten en plan je werkzaamheden

Ruim drie weken voor je vakantie maak je een overzicht van al je werkzaamheden. Niet smokkelen, noteer alle werkzaamheden. Ook vergaderingen, je administratie én het maken van je overdrachtsdocument. Maak nu twee kolommen; Dringend en Na de vakantie. Deel de werkzaamheden in. Welke taken moeten absoluut af voor je vakantie? Hierin zit een mooie uitdaging. Kijk eens kritisch naar je eigen prioriteiten. Wat gebeurt er als je die taak niet voor je vakantie doet? Gaan alle alarmbellen af, dan staat ie goed. 

Zo ga je al je taken af en heb je uiteindelijk twee overzichten. Ga verder met het overzicht met dringende taken en maak een realistische planning. Hou je vervolgens aan die planning en heel belangrijk; streep gedane taken weg. Zo krimpt deze lijst en verminder je de stress. 

Tip 2   Begin op tijd met afbouwen

Neem geen nieuwe klussen of projecten aan vlak voordat je op vakantie gaat. Misschien vind je dit lastig omdat je grenzen moet stellen. Maar durf grenzen te stellen én daag jezelf uit als je hoofd denkt: “Dit doe ik er wel even bij” of “Ik kan die collega toch niet teleurstellen”. Denk dan aan je dringende takenlijst en je gevoel dat je ontspannen op vakantie wilt gaan. Zeg eerst tegen jezelf dat je die die klus niet aan neemt en zeg daarna Nee tegen je collega of manager.

Tip 3   Zorg voor een goede werkoverdracht

Maak tijd en aandacht vrij voor een goede werkoverdracht. Ik vond het fijn om dit in een document te zetten. Begin daar op tijd mee, vaak bedenk je nog iets wat ook belangrijk is en zo heb je voldoende tijd om dit nog op te nemen. Noteer wat je collega’s moeten weten en wat je graag wilt dat ze van je overnemen. Bespreek of verstuur dit overzicht in de laatste week voor je vakantie. Maar nooit op je laatste dag. Komt er dan iets tussen dan zorgt dat voor stress. En het is juist de bedoeling dat dat je een ontspannen gevoel hebt omdat je werkoverdracht goed geregeld is. 

Tip 4  Hou je agenda de laatste dag vrij

Zorg dat je de laatste dag weinig tot geen afspraken hebt. Zet je out-of-office een dag eerder aan en laat hem een dag langer duren. Zo kun je de laatste klussen ongestoord afhandelen en na je vakantie weer rustig opstarten. Werk deze laatste dag bewust in een lagere versnelling. Laat iedereen weten dat je na vandaag op vakantie bent. Heb je een telefoon die je alleen zakelijk gebruikt? Spreek een afwezigheidsmelding in en vermeld duidelijk wie je taken overneemt. Vergeet niet de contactgegevens van je collega te vermelden, doe dat ook in je mail out-of-office. Zet je telefoon, als je baan dat toelaat, echt uit na deze werkdag. 

Tip 5. Relativeer

Stel dat je iets vergeet of iets niet afkrijgt. Lig er niet wakker van. Als je ziek wordt draait alles ook door. Dus relativeer. Jouw collega’s zijn prima in staat dit op te lossen. Laat het los en geniet van je vakantie.

Veel succes met deze tips om je werk goed af te ronden voor je vakantie. In de vakantieperiode zal ik op mijn Facebook pagina andere tips delen om te ontspannen en te genieten. 

Misschien heb je nog vragen of ben je toe aan meer specifieke tips. Je kunt je je altijd aanmelden voor een gratis inzichtsessie.  Ik help je graag. 


Volg en like:

Plaats een reactie